Portret van: Jan Ede Kuipers

Portret van: Jan Ede Kuipers

Maak kennis met ons team: vandaag een portret van Jan Ede Kuipers


De belezen Jan Ede Kuipers is mede naamgever van Kuipers & Claassen. Samen met bedrijfseconoom William Claassen start hij in 1996 een samenwerking die leidt tot het huidige financieel en fiscaal adviesbureau in Amsterdam, gericht op het bedienen van medische en zakelijke professionals. Zelf studeert hij af op Fiscaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgt hij ook nog een postdoctorale studie aan de Pensioenacademie van Akkermans & Partners in Tilburg.

Zelf kan Jan Ede het zich niet meer herinneren, maar uit familieverhalen over vroeger weet hij dat hij als kleuter apotheker wil worden. Zijn motivatie hiervoor is hem niet bijgebleven. Het is niet verwonderlijk dat in een latere fase van zijn leven de opgroeiende Jan Ede het vak van dierenarts ambieert. Afkomstig uit een familie waarin paarden een belangrijke rol spelen, wil hij na zijn studie een stoeterij beginnen. Dat het hem ernst is, blijkt wel uit het feit dat hij zes serieuze pogingen doet om toegelaten te worden tot de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Met de jaarlijks zeer beperkte plaatsingsmogelijkheden voor nieuwe studenten, lukt het hem echter niet om toegelaten te worden tot de enige plek in Nederland waar je diergeneeskunde kunt studeren.

Na het doorlopen van het Pieter Zeeman Lyceum en zijn uitloting voor diergeneeskunde gaat Jan Ede bij zijn oom Piet Smit werken. Bij deze paardentrainer komen de studenten diergeneeskunde ieder jaar een aantal maanden trainen voor ‘Peerdepieten’, het meest spectaculaire evenement dat de in 1932 opgericht Diergeneeskundige Studenten Kring jaarlijks organiseert. Jan Ede gaat assisteren bij de trainingen. Na het voltooien van zijn studie Fiscaal Recht maakt hij eind jaren ’90 de overstap naar Kuipers & Claassen. De paardenwereld laat hem echter niet los.

Met ouders die beiden uit de stoeterijwereld komen, gaat Jan Ede naast zijn werk paarden fokken in Nederland, Duitsland en Zweden. Het geeft hem heel veel plezier. Ook hierin is hij niet onverdienstelijk. Zijn eerdere betrokkenheid bij ‘Peerdepieten’ bereikt met dit evenement een hoogtepunt als in 2010 zijn paard Wico Toscana met pikeur Anne-Marie Sas op Duindigt de jaarlijkse race wint. In 2011 prolongeert Wico Toscana met pikeur Michael Woltheus de titel. Maar ook in de jaren daarvoor is Jan Ede met veel van zijn gefokte paarden al succesvol in wedstrijden, zo blijkt uit verslaglegging op de website van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport.

Als fanatiek golfer weet Jan Ede in de jaren ’80 en ’90 diverse wedstrijden op zijn naam te zetten. Golfen is voor hem meer dan een sportieve bezigheid. Jarenlang is hij actief betrokken op organisatorisch vlak. Niet alleen als bestuurslid van de Amsterdam Old Course, de Amsterdamse Golf Club en de European Golf Association. Zo’n 30 jaar lang zet hij zich in voor de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Zo treedt hij vanaf 1992 op als referee op nationale en internationale toernooien, maar weet hij zich in een later stadium ook zes jaar lang bijzonder verdienstelijk te maken als vicepresident en bestuurslid van de federatie. Bij zijn aftreden eind 2021 benoemt de president van het bestuur, Caroline Huyskes, hem onder lovende woorden tot lid van verdienste.

Bij het organiseren en leiden van nationale en – later ook – Europese toernooien weet hij de link te leggen naar de beleving van klanten en het aansturing van medewerkers. Niet jezelf op de voorgrond stellen. Met een stuk zelfkennis oppassen voor de stelligheid waarmee je dingen zegt, ook in hardheid, en open staan voor het benoemen van fouten. Dezelfde persoon die Jan Ede stimuleert actief te worden binnen de golfwereld, adviseert hem ook om zakelijk niet voor het snelle geld te kiezen maar voor kwaliteit van klanten en gericht zijn op een duurzame relatie met hen. De praktijk leert dat dit Jan Ede ook goed ligt. ‘We spreken een taal van kwaliteit en vertrouwen uitstralen,’ licht hij toe.

De wereld om ons heen heeft invloed op ons. Jan Ede heeft duidelijk een visie die hij ook graag deelt. Hij neemt daarin zijn klanten mee in hun specifieke situatie. Wat is de impact van wat er om ons heen gebeurt? Of het nu over economie, politiek of kunst gaat, hij praat erover met zijn klanten. Met een helicopterview kijken naar wat geld met je doet, wat geld moet doen en waar de zorgen van klanten zitten en hoe je die zorgen weg kunt nemen. Na de Tweede Wereldoorlog kregen generaties het steeds beter. Iets wat Jan Ede zelf ook ervaren heeft. ‘Inmiddels leven we in een land met teleurgestelde mensen,’ zo stelt hij, ‘Heel veel kinderen krijgen het niet meer beter dan hun ouders. Het is niet meer vanzelfsprekend.’ Met zijn duiding neemt Jan Ede zijn klanten mee in zijn adviezen. Hun belang staat bij hem voorop. Hij heeft daarnaast ook een duidelijke visie op de aanpak van sociale ongelijkheid, die hier mede van invloed op is.

‘Ik ben een emotioneel persoon,’ bekent Jan Ede. Terugdenkend aan zijn jonge jaren ziet hij daarin bij zichzelf een ontwikkeling. Zit hij op de lagere school met zijn extraverte houding veelvuldig met zijn bankje op de gang, tijdens zijn latere studie ontwikkelt zijn ratio sterk. Doordat Jan Ede inmiddels niet alleen kalm en rationeel maar ook empathisch bij anderen over komt, wordt hij vaak om raad gevraagd. Niet alleen op zakelijk gebied. Jan Ede legt in meditatieve momenten voor zichzelf een fundering die hem daarbij dagelijks helpt. Ook om niet vast te lopen in het leven.

‘Niet los verkrijgbaar,’ beaamt Jan Ede resoluut. De kernwaarden van Kuipers & Claassen, professioneel, persoonlijk, proactief en passie, zijn sterk in de combinatie.

 

Quotes

Ik ben een financiële huisarts.

Ik ben onderlegd op heel veel gebieden.

Ik ben grensoverschrijdend voor de helicopterview.

Ik kies voor kwaliteit van klanten.

De gelukkigste mensen zijn mensen die niet met pensioen gaan.

Ik probeer iets toe te voegen, dat mensen het niet vergeten.

Ik ben een emotioneel persoon.

Ik heb geen oog voor gezag.